„Фокус на решенијата“

 

Размислувањето фокусирано на решенија користи прашања за да даде нова рамка на проблемите и да привлече внимание на успешни настани и позитивни можности. Не е специфична техника која треба да се практикува, повеќе е став.

 

Затоа, предлагам да се запознаете со стратегиите и прашањата наведени подолу, за кога ќе се соочите со ситуација која ја карактеризирате како проблем, можете да влијаете во насока на развој на решение.

– Откријте што води кон решение и побарајте повеќе од тоа.

– Доколку некој наведе проблем, прашајте за исклучоци: време кога тоа не било проблем или не се случувало. Прашајте ги што прават во тоа време што придонесува за отсуство на проблемот и побарајте повеќе од тоа.

– Одвојте ги проблемите од луѓето и посветете внимание на позитивниот потенцијал на луѓето.

– Ако слушнете генерализирани негативни коментари, прашајте ги луѓето да набројат исклучоци од таа генерализација.

– Посветете внимание на тоа што луѓето го прават успешно и охрабрете повеќе од тоа.

 

Поставете прашања ориентирани на решенијата:

– Ако овој проблем исчезне преку ноќ, која би била првата работа која ќе ја забележиш наутро, а која би укажувала на тоа дека работите се подобрени?

– Ако се сретнеме за шест месеци и твојот проблем се решил, што би ми кажал дека се случило?

– Која би била најмалата акција што можеш да ја направиш сега, во насока на решение?

 

Бонус прашање:

“Ако можевте да го решите овој проблем, како ќе го направевте тоа?”

 

Ако сеуште приговарате, само “замислете” или “измислете” и порано или подоцна ќе дојдете до одговори со повеќе решенија отколку што мислевте дека ги имате.

 

м-р Зорица Поповска

Професионален тренер и бизнис консултант

Основач на Сенсум Тренинг и Коучинг

No comments, be the first one to comment !

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена.

top
Сенсум© 2018. Сите права задржани.

Login

Create an Account Back to login/register